Búvárklub
Búvárklub
Búvárklub
Búváriskola
Búváriskola
Búváriskola
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Hasznos
Hasznos
Hasznos
Galéria
kapcsolat
kapcsolat
Galéria
Kalmár Béla
Búvárfotós adatlapja
Kenéz György
Felszerelés

Gépváz: Zenit B
Vízalatti tok: 1971-es, saját tervezésû, Elesits Ferenc által kivitelezett plexi, minimál funkciókkal.
Vaku: nincs
Objektív: Carl Zeiss Jena, Flektogon 28mm F2.8
 
 
Életrajz
 
Név, születési hely, idõ, foglalkozás:
Kalmár Béla, Gödöllõ, 1950., ny. média-informatikus, közszolga.
 
 
Búvár-fotós életrajz
 
1970: A gimnáziumi évek vitorlázórepülése után a víz alatti világ megismerését választja. Belép a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) Csepel Könnyûbúvár Klubba, ahol azonnal és több értelemben is a mélyvízbe kerül. A tatai Fényes-forrás béli elsõ készülékes merüléseit követõen a tiszai árvízvédekezésen találja magát, õsszel pedig már ipari búvármunkát végez a budapesti metró építkezésen. Ebben az évben készíti elsõ víz alatti felvételeit a Fényes forrásban, és a tapolcai Malom-tóban. Ehhez jó alapot jelentett fotós végzettsége és korábbi ismeretsége Dióssi Ferenccel, akivel nagy örömére Tatán búvárfotósként is összefuthatott.
 
1971: Egy MHSZ belsõ vizsgát követõen sorkötelesek oxigénes és félszáraz ruhás kiképzésében vesz részt. Tatán és a margitszigeti Nemzeti Sportuszodában megismeri az FTSK Delfin Könnyûbúvár szakosztály számos prominens búvárát, köztük Gyimesi Ferencet, Násfay Bélát és ennek hatására számos társával együtt úgy dönt, hogy az MHSZ félkatonai világa helyett a szabadabb, neki való civil klubot, a Delfint választja. Elesits Ferenc búvártársa kivitelezésében elkészül elsõ saját tervezésû, minimális funkciókra épített plexi vízalatti tokja. Az ebben elhelyezett Zenit B típusú gépével indul elsõ adriai útjára, Hvar szigetére. Az ott készült "Lebegés" címû fotóját a Budapest Fotóklub még abban az évben szerepeltette egy országos kiállításon.
 
1972: A "Lebegés" második díjat nyert az elsõ magyarországi víz alatti fotópályázaton.
Átveszi és új alapokra helyezi a Delfin uszonyos- és búvárúszó tevékenységének irányítását, ami hosszú évekre háttérbe szorítja minden más, így a víz alatti fotózással kapcsolatos búvár-aktivitását.
 
1973: Elnyeri az FTSK Delfin Könnyûbúvár Szakosztály 1966-ban alapított, az "Év Búvára" vándorserleget. A díj a szakosztály versenysport tevékenységének egyre jobb (és az elkövetkezõ esztendõkben országos bajnoki címeket, csúcsokat, válogatottságot hozó) eredményeit ismerte el, így "nem jöhetett volna létre" az ott sportoló nagyszerû csapat tagjai, és a versenysporttal szembeni korábbi ellenérzésekkel szakító, minden támogatást biztosító szakosztály elnök, Maróthy László nélkül.
 
1975: Klubszinten, de a CMAS akkori szabványainak megfelelõ kétcsillagos búvárminõsítést, a TF-en könnyûbúvár segédedzõi képesítést is szerez.
 
1977: Bangó Zoltánt, a Delfin válogatott, Európa bajnoki helyezett búvárúszó sprinterét ábrázoló "Rajt" címû képével 2. díjat nyer a II. Országos Könnyûbúvár Fotópályázat víz feletti képek kategóriájában.
 
1980: Házasságot köt korábbi versenyzõjével, a tájékozódási búvárúszásban 1975-ben felnõtt országos bajnok Sebestyén Saroltával. Nászútjuk felét a Násfay búvárfotós házaspár görögországi (Lefkas) búvárútjával kapcsolják össze.
 
1982: Vásárol egy ewa-marine "egyszerû, de nagyszerû" vízlatti fényképezõgép "zacskót", hogy víz alatt is meg tudja örökíteni 1 éves fia elsõ víz alatti "kalandjait". (És - az örökkévalóságnak - egyik házassági tanújukat, Bérces Lászlót.)
 
1983: Már, mint a Korall TBK. tagja részt vesz egy egyhónapos kubai búvárúton. Klubtársa, házassági tanúja és komája, Gyimesi Ferenc jóvoltából az õ Hugyfot víz alatti házában használhatta Asahi Pentax Spotmatic II. fényképezõgépét, amihez  Ikelite tokos rendszervaku tartozott.
 
1985: Násfay Bélával felvételeket készít a csillebérci kísérleti atomreaktor víz alatt tartott fûtõelemeinek státusáról.
 
1992: Nemzetközi (CMAS) három csillagos búvárminõsítés
 
2007: Násfay Béla és hitvese Násfayné Kõházi Mária megtisztelõ kapacitálása és Gyimesi "Gyimó" Ferenc hatására a Kalmár házaspár egyszer csak Indonéziában a Lembeh-szorosban, illetve Bunakenen találja magát. Ráadásul a közel 25 éves kihagyás utáni pazar víz alatti élmények megörökítése is lehetséges volt. Násfay Béla nagyvonalú gesztusának köszönhetõen egy Subal tokos (analóg) Nikon F-801, két Ikelite SS200 búvárvakuval tette ezt lehetõvé.
 
2011: Immár nyugdíjas státusban, az ezzel járó elõnyöket kihasználva a Kalmár házaspár csatlakozott a Násfay házaspárhoz és Korcsulán, a Zelenák "Dodó" József által mûködtetett Prišèapac Búvár Bázison folytatódott a Násfay Béla által "Vissza a jövõbe 2011" címmel publikált írásban is felbukkanó történet. Ha ekkor víz alatt nem is fotózott, de minden inspirációt megkapott ahhoz, hogy legyen (valamikor) legközelebb...
 
 
 
Tagságok
 
1970-1971: MHSZ Csepel Könnyûbúvár Klub,
1971-1980: FTSK Delfin Könnyûbúvár Szakosztály,
1980-   Korall Természetbarát Búvár Klub,
 
 
 
Díjak
 
1977: Országos Könnyûbúvár Fotópályázat, egy 2. hely, 
 
 
 
Elismerések
 
1970: Dégen Imre árvízvédelmi kormánybiztos oklevele "Az 1970. évi tiszavölgyi árvízvédekezésnél tanúsított helytállásáért".
 
1973:  Az FTSK DELFIN Könnyübúvár Szakosztály "Az év legeredményesebb könnyûbúvára" (Az „év búvára” vándorkupa)
 
 
 
Publikációk, sajtó, rádió, TV, Web
 
"Egy speciális szemüveg: a könnyûbúvár maszk" cikk a Magyar Látszerész-Optikus Szövetség "Szemüveg" címû szakmai folyóiratának 1975. IV. számában. Az 1970-es évektõl az 1980-as évek közepéig jelentõs szerep a Delfin és a Korall vetítés klubestjein, különös tekintettel a diaporáma mûfaj meghonosítására a búvárfotós világban. Ugyanezen idõszakban búvártémájú ismeretterjesztõ elõadások. Az a megtiszteltetés érte, hogy a magyarországi búvárfotósok egyfajta exkluzív gyûjtõhelyét jelentõ Korall Természetbarát Búvár Klub honlapján is megtalálható található egy keresztmetszet víz alatti képeibõl.
 
© Copyright 1980-2012 KORALL Természetbarát Búvár Klub és Búváriskola