Búvárklub
Búvárklub
Búvárklub
Búváriskola
Búváriskola
Búváriskola
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Hasznos
Hasznos
Hasznos
Galéria
kapcsolat
kapcsolat
Galéria
Gyimesi Ferenc
Búvárfotós adatlapja
Gyimesi Ferenc
Felszerelés

Gépváz: Nikon F-801 (analóg), Nikon D200
Vízalatti tok: Subal Miniflex, Subal ND200
Vaku: Ikelite ss400, Ikelite DS125

 
Életrajz
 
Név, születési hely, idő, foglalkozás:
Gyimesi Ferenc, Bátaszék, 1940., ny. vegyésztechnikus.
 
Rövid búvár-fotós életrajz
 
1940. november 12-én született Bátaszéken.
1959: megismerkedik az alapvető könnyűbúvár felszerelésekkel, érdeklődését először a sportszerű szabadtüdős merülés köti le.
1963: Volt katonatársával, Roith Györggyel és Lakati Károllyal a hazai tavakat járja, érdeklődése a vízfelszín alatti élővilág felé fordul és felébred benne a vadász szenvedély is, amikor 1964-ben először eljutnak Brac-szigetre az Adriai-tengerre.
1965: A Ferencvárosi Természetbarát Sportkör könnyűbúvár szakosztályának alapító tagja lesz, szakmája és oxigéngyári munkahelye révén sokat segít a légzőkészülékes merülés technikai feltételeinek megteremtésében. Ez évben ismét eljut az Adriára, ahova azóta is szinte minden évben visszajár. Az évek során megfordul a mediterrán tenger jugoszláv, majd horvát részén túl az olasz, görög és spanyol szakaszokon is.
1960-as évek végén és az 1970-es évek elején a sportszerű szigonyos vadászat mellett - amelyben kiemelkedő eredményeket ér el, hiszen 25-30 m-re is képes szabadtüdővel merülni - már fényképezéssel is kísérletezik, először egy Pajtás gépet tokoz be, amely azonban szinte használhatatlannak bizonyul, majd egy egyszerű szovjet tokot vásárolnak Roith-al közös FED-2 típusú gépükhöz.
1970-es években tájékozódási búvárúszó versenyzőként is sikeres, 1975-ben országos 3. helyezett, és a TF-en könnyűbúvár segédedzői képesítést is szerez.
1980-as évek elején nemcsak a búvárklubját, de a szigonypuskát is végleg felcseréli a fényképezőgéppel, egy Asahi Pentax K1000-es gépet vásárol Hugyfot tokban, ugyancsak tokozott örökvakuval.
1984-ben vesz részt az első trópusi búvárfotós túrán a Maldív-szigeteken, ekkor készíti el többek között az első igazán jó magyar cápafotókat.
1988-ban a negyedik országos könnyűbúvár fotópályázaton 3. helyezést ér el.
1991-ben nemzetközi (CMAS) búvároktatói minősítést szerez.
1995-2005 között, a mediterrán túrák mellett, eljut kétszer is Egyiptomba a Vörös-tengerre, Malajzia borneói részére Sipadan-szigetre, Indonéziába Bali-szigetre, majd két alkalommal Észak-Sulawesire a Lembeh-szorosba és a Bunaken Tengeri Nemzeti Parkba. Ebben az időszakban már korszerű Nikon fényképezőgépet használ Subal tokban, Ikelite víz alatti vakuval.
2005-ben asszisztensként részt vesz a spanyolországi búvárfotós világbajnokságon.
Búvárfotós pályafutása során sohasem versenyeredményekre, vagy művészi babérokra törekedett, inkább továbbra is "vadászott" a tenger élőlényeire, csak éppen fényképezőgéppel. Ennek ellenére számos emlékezetes képe is született, amelyeket szívesen vetít az érdeklődőknek színes történetekkel körítve a tenger élővilágáról, ad át publikálásra, vagy újabban ki is állít.
 
Tagságok
 
1965--1979: FTSK Delfin Könnyűbúvár Szakosztály
1980-- Korall Természetbarát Búvár Klub
 
Fontosabb csoportos kiállítások
 
1988: Könnyűbúvár fotókiállítás, TIT székház, Budapest
2003: Tengeri Só Fesztivál, Francia Intézet, Budapest
2004: Őszi tárlat, Budapesti Városvédő Egyesület, Budapest
2005: Őszi tárlat, Budapesti Városvédő Egyesület, Budapest
 
Publikációk
 
Az évek során több tucat képet publikált, többek között a Submarine búvármagazinban (pl. 2002 nyári címlap), a Magyar Nagylexikon több címszavát (cápa, csikóhal, csőféreg) az ő felvételei illusztrálják, de említhetjük a Messer cég 2002. évi naptárát vagy a 2004/4-es magazinját. Budapesten és országszerte számos diavetítést tartott, és képeit újabban csoportos kiállításokon is láthattuk.

 
Cimkék: gyimesi ferenc korall búvártanfolyam búvároktatás búváriskola cmas
© Copyright 1980-2012 KORALL Természetbarát Búvár Klub és Búváriskola