Búvárklub
Búváriskola
Búváriskola
Búváriskola
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Hasznos
Hasznos
Hasznos
Galéria
Galéria
Galéria
kapcsolat
kapcsolat
Búvárklub
Klubtörténet
Több mint 30 éves a Korall Klub
1980. tavaszán 19 búvár elhagyta a Ferencvárosi Természetbarát SK Delfin könnyűbúvár szakosztályát. 
KORALL Természetbarát Búvár Klub régi logó
 
Köztük volt a Delfin hét alapító tagja és négyen olyanok, akik ugyancsak 15 éve voltak már ott. A miértre ma már felesleges választ adni, a sebek behegedtek. Új szabadidősport klubot akartak létrehozni, amelyben a természet és a vízfelszín alatti világ szeretete, valamint a barátság a legfőbb összetartó erő. Az új klub 1980. június 17-én Budapest V. kerületében alakult meg Korall Természetbarát Búvár Klub néven, Szirtes György elnökletével, és az elmúlt több mint három évtized immár igazolta célkitűzéseiket.  
 
Nemcsak a hazai, a szomszédos és az adriai merülőhelyeket látogatták, látogatják rendszeresen, de sokan közülük búvárként bejárták a világot, többek között Görögország, Spanyolország, Maldív-szigetek, Ausztrália, Kuba, Izrael, Egyiptom, Dél-Korea, Kalifornia, Thaiföld, Malajzia, Szudán, a Kajmán-, a Bahama-, és a Fülöp-szigetek, valamint Indonézia szerepeltek az úti célok között. A víz alatti fotózás és filmezés régóta kedvelt foglalatosságuk volt, ma is itt tevékenykednek olyan ismert, sőt neves búvárfotósok, mint Borbás Gyula, Gulyás Zsolt, Gyimesi Ferenc, Kalmár Béla, Kenéz György, Mayer Csaba, Násfayné Kőházi Mária, Násfay Béla és Nyírő György. A klub sikeres videofilmeseiről, Bérces Lászlóról, Magda Zoltánról és Váradi Györgyről sem szabad elfeledkezni. Világversenyek és pályázatok helyezései, kiállítások, dia- és digiporámák, cikkek és előadások tucatjai, naptárak, könyvek és szaktanfolyamok igazolják e sikeres tevékenységet.
 
A Korall TBK tagjai mindig sokat tettek a Magyar Búvár Szakszövetség és jogelődje munkájának támogatásáért. Itt elsősorban Roith György nevét kell megemlíteni, aki 16 éven át, 1994-től 2010-ig az MBSZ technika szakági alelnöke, de említhető Násfay Béla is, aki a szakszövetség Fotó-, Film-, Videó szakbizottságának megbízott vezetője és a búvárfotós országos bajnokságok egyik szervezője. Roith vezetésével és a klub négy másik CMAS oktatójának (Bácsi Krisztina, Borbás Gyula, Gyimesi Ferenc, Násfay Béla), valamint merülésvezetőinek (Borsi Péter, Havasi Zoltán, Mayer Csaba, Nyírő György és Szabó Bertalan) közreműködésével a Korall Búváriskola is eredményesen működik: 2000. márciusában nyerte el az MBSZ hivatalos elismerését.
 
A 30 fős klub alapító tagjai közül tucatnyian megközelítették vagy elérték a 70 éves kort, de 40-50 évnyi búvármúlttal a hátuk mögött jó néhányuk még mindig aktívan merül. Szirtes György immár 30 éve a klub elnöke. Balesetük nem volt, a sors mégis úgy hozta, hogy dr. Szilágyi Ivántól, Győrffi Józseftől, Kenéz Györgynétől és Z.Vincze Györgytől – mondhatni tragikusan korán – már örökre búcsút kellett venniük. A derékhad azonban az évek során megfiatalodott, sőt jórészt át is vette a vezetést. A klub jelenleg az MBSZ XIII. ker. Lehel-úti helyiségében működik. Összejöveteleiket minden páratlan héten szerdán, este 7 órától tartják.
 
(2011. december)

Cimkék: klubtörténet korall búvártanfolyam búvároktatás búváriskola cmas
© Copyright 1980-2012 KORALL Természetbarát Búvár Klub és Búváriskola