Búvárklub
Búvárklub
Búvárklub
Búváriskola
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Hasznos
Hasznos
Hasznos
Galéria
Galéria
Galéria
kapcsolat
kapcsolat
Búváriskola
A CMAS
Mi is a CMAS?
CMAS logo

A CMAS (Confédération Mondiale des Aktivités Subaquatiques) 1959. januárjában Monacóban jött létre, 13 európai ország, valamint az USA és Brazília egyes búvárszervezeteinek képviselői alapították, első elnöke Cousteau kapitány volt. Ma már a CMAS római központtal Búvár Világszövetségként (Wold Underwater Federation) működik -- soraiban öt kontinensről mintegy 120 tagszervezettel --, és non profit szervezetként foglalkozik a könnyűbúvár sport, -technika és -tudomány számos ágával, ezen belül kezdettől fogva a kedvtelési célú búvárkodás oktatásával, majd később a technikai merülésekkel is.
 
A CMAS a búvárképzettség fokozatait csillagokkal jelzi. 
Az alapfokú tanfolyamon 14 éves kortól megszerezhető "Egycsillagos búvár" minősítést követően -- előírt számú nyíltvízi gyakorló merülés után -- a "Kétcsillagos" haladó-, és a "Háromcsillagos" merülésvezető búvár minősítést további tanfolyamokon lehet elnyerni, de speciális felkészültséggel és nagy gyakorlattal négy csillagot is el lehet érni.
 
Speciális képzettségeket szaktanfolyamokon lehet szerezni, de nem számít specialitásnak a dekompressziós merülés és a mentőbúvár képzés sem, a CMAS-nál ezek a két- illetve háromcsillagos tananyag részei. Az oktatóknál ugyancsak van egy-, két- és háromcsillagos minősítés.
 
A CMAS évente mintegy 300 ezer minősítő kártyát állít ki. A Magyar Búvár Szakszövetség 1969-óta a CMAS tagja, és az utóbbi 15 évben tízezer magyar búvárminősítést adott ki.

A CMAS hivatalos honlapja »

 
Cimkék: cmas korall búvártanfolyam búvároktatás búváriskola
© Copyright 1980-2012 KORALL Természetbarát Búvár Klub és Búváriskola