Búvárklub
Búvárklub
Búvárklub
Búváriskola
Búváriskola
Búváriskola
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Hasznos
Galéria
Galéria
Galéria
kapcsolat
kapcsolat
Hasznos
Búvárruha és tartozékai
A búvár körül áramló víz mintegy huszonötször jobban hűti a testet, mint a levegő. Az emberi test 37 C hőmérsékletét viszont fenn kell tartani, így a lehűlés elleni védelem nélkülözhetetlen. Így van ez még trópusi vizekben is, hát még a mi éghajlatunkon.
Egy “újszülött” búvár, miután megismerkedett kedvelt szabadidősportunk alapjaival és komolyan folytatni akarja, az alapfelszerelés mellett legcélszerűbb, ha a ruhát is megvásárolja magának. A búvárruha nemcsak nélkülözhetetlen felszerelésünk, hanem olyan, amit méretbeli és higiéniai okok miatt sem célszerű kölcsönöznünk. A ruhának testi adottságaikhoz kell pontosan igazodnia, így magunknak kell gondosan kiválasztani a legmegfelelőbbet.

A neoprén
 
A neoprén nagy nyúlékonyságú fekete műgumi lemez, amelyből tökéletesen testhez simuló ruhadarabok szabhatók ki, melyek viselőjük szabad mozgását mégsem korlátozzák. Az anyag belseje habosított, azért a gázzal töltött cellácskák jó hőszigetelést biztosítanak. A ruha részeit ragasztással illesztik össze és egyik vagy mindkét oldalon speciális varrással is megerősítik. (A hozzáértők trükkje: kerülik az olyan szabású ruhát, ahol a varrások - könyöknél, térdnél -  a nyúlásnak kitett helyekre esnek, vagy ott keresztezik egymást. Ezek  ugyanis a gyenge pontok.) A 2-7 mm vastag neoprén anyagok belső felületére - a könnyebb felhúzás és a szakítószilárdság növelése érdekében - színes nylon szövetet ragasztanak. Ilyen megoldást sokszor a külső felületen is találunk. A beöltözést cipzárak segíthetik. 
 
A neoprénből úgynevezett nedvesruhát, félszárazruhát és szárazruhát is készítenek. Míg a legutóbbi az “újszülött” búvároknak egyáltalán nem való, az előbbieket - vásárlás előtt -- érdemes részletesebben megismerni. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a ruhadarabok testre szabott mérete. Ha a ruha valahol túl szoros, ott akadályozhatja a vérkeringést, ha viszont bő, nem véd a hideg ellen. Ha szerencsés alkatúak vagyunk, a konfekció méretek között kell keresni megfelelőt. (A hozzáértők trükkje: a ruhát méretre készíttetik, megéri a 20-30 %-os felárat.) Újabban szokásos megoldás egyes neoprén anyagok belső felületén a testhő visszatartását titán fémezéssel illetve bolyhozott réteggel növelni. Ne várjunk csodát tőle, fontosabb és hatásosabb a ruha testhez simulása és vastagsága. 
 
A nedvesruhák
 
Nevüket onnan kapták, hogy a testre simulás ellenére a víz beszivárog a ruha alá. A vékony vízréteg azonban alig cserélődik, a test felmelegíti és így a ruha, több-kevesebb ideig, jól véd a hűvösebb vízben is. A mi éghajlatunkon használt hagyományos nedvesruha 5-7 mm-es neoprénből készült hosszú nadrágból (amely derékon felül ér) és hosszú ujjú felsőrészből áll. A felsőrész (dzsekinek is nevezik) vagy egybe van szabva a fejre simuló csuklyával, vagy azt külön kell felvenni. Az egybeszabott csuklya előnyösebb a hideg elleni védelem szempontjából, bár a fej mozgását némileg korlátozza. A hőszigetelést lehet fokozni a nyakig érő vállpántos nadrág választásával - legnépszerűbb típusáról Long John-nak is szokás nevezni --, vagy egy hosszú kezeslábas (overall), plusz külön felsőrész kombinációval. (A hozzáértők trükkje: a kezeslábas plusz felsőrész kombinációnál előnyös, ha a felsőrész van ellátva csuklyával, így a kezeslábast meleg tengerekben önállóan is lehet használni.) 
 
A trópusi tengerekben elegendő lehet egy rövid ujjú és rövidnadrágos kezeslábas - ezt a fazont Lídónak, vagy Bermudának is szokás hívni --, rendszerint azonban ott is hosszú kezeslábast használnak, persze mindössze 2-3,5 mm vastag anyagból.
 
A félszárazruhák
 
Alapjában véve nagyon hasonlóak a nedvesruhákhoz, csak olyan kiegészítő megoldásaik vannak, amelyek a víz beszivárgását és a cseréjét jelentősem megnehezítik. 
Az első számú csodafegyverek a mandzsetták, amelyeknek a bokáknál, a csuklóknál, a nyakon és az arcon a testre kell feszülni, de nem szabad túlzottan szorítani. A ruha egészén túl a mandzsettáknak különösen a testméretünkhöz kell igazodniuk, különben hatástalanok lesznek. (A méretre készítés ezért még inkább ajánlott.) A tapadás érdekében a mandzsetták belső felülete sima neoprén, amely körkörösen tapad a testre. Ez beöltözésnél hintőporozást, vagy nedvesítést igényel, hogy az anyag el ne szakadjon. Ha viszont a mandzsetta külseje a sima oldal, akkor azt befelé kell tűrni, ami elég babramunka. Jó megoldás, ha a bokánál és csuklónál egy második, külső mandzsetta is van cipzárral, mert a kettő közé zárhatjuk a csizma és a kesztyű szárát. A belső nyakmandzsetta megakadályozza az esetleg a csuklya alá szivárgó víz lejutását. Ha netán különálló csuklyás fazonú ruhánk van, egy külső gallér és a csuklya ruha alá kerülő széles „szoknyája” akadályozza a beszivárgást.
 
A második számú csodafegyver a kezeslábas vagy a felsőrész cipzárjának széles neoprén alátétje, ugyancsak szivárgásvédő célzattal. A kezeslábason a cipzár akár hátul is lehet. Még inkább csodafegyvernek szánták a korábban csak száraz ruhákon használt, vízhatlan zárást biztosító un. szárazcipzárt, amely rendszerint a háton keresztben fut, bár újabban vannak még drágább elülső megoldások is. (A hozzáértők tudják: ez a drága fegyver visszafelé is el tud sülni. Nemcsak azért, mert nehezebben kezelhető és sérülékeny, vagy mert a háton nyomhat a palack alatt. Nagyobb problémát okozhat, hogy a viszonylag merev szárazcipzár éppen a törzsnél nem enged meg testhez simuló ruhaszabást, ahol azután idővel felgyűlik a ”hűtővíz”, hiszen végtére is félszáraz ruháról van szó.)
 
A csizmák és a kesztyűk 
 
A sorozat 1. részben már említettük, hogy a légzőkészülékkel merülő búvároknak a nyitott, pántos uszony való, amelyet neopréncsizmán célszerű hordani. A megerősített talpú csizma nemcsak a kedvező láb-uszony kapcsolatot segíti elő, és nemcsak a vízbe jutást könnyítheti meg, hanem melegen tarthatja a lábfejünket is. A beépített cipzár megkönnyíti a fel és lehúzást, de csökkenti a hővédelmet. 
 
Nem is gondolnánk, milyen hihetetlenül sokat jelent a testhőmérséklet fenntartása és a komfortérzés szempontjából a kesztyű használata. Sokan a tapintásuk korlátozása, a felszerelés nehézkesebb kezelése miatt idegenkednek tőle. Valóban vannak jeges vízbe való bumfordi kesztyűk. De egy vékony, öt ujjas neoprén, vagy akár un. trópusi kesztyű is sokkal-sokkal jobb a semminél.
Különösen előnyös, ha a csizmát és a kesztyűt egy félszáraz ruha dupla mandzsettája alá tudjuk bujtatni.
 
Mit vegyen egy „újszülött”? 
 
Már említettük, hogy a ruha olyan személyes felszerelés, amit az ABC felszerelés beszerzése után a legfontosabbnak tartunk. Hozzátesszük, hogy ez akár 10 évig is használatos felszerelésünk, tehát nem a legolcsóbb, hanem a legjobb megoldást érdemes választanunk. A mi éghajlati viszonyaink között (édesvizek, mediterrán tenger) és a felszerelés kínálat mai állása szerint, mi kezdő búvár esetében is egy félszárazruha vásárlását tartjuk a legcélravezetőbbnek - csizmával és vékony kesztyűvel kiegészítve --, mégpedig az alábbi jellemzőkkel, s ha szükséges, természetesen méretre készíttetve:
1. Kezeslábas (overall) plusz csuklyás felsőrész 5-5,5 mm vastag neoprénből, dupla mandzsettákkal, „nedves” cipzárral, vagy
2. Kezeslábas csuklyával 7 mm vastag neoprénből, dupla mandzsettákkal, „nedves” cipzárral, valamint egy rövid ujjú és rövidnadrágos - vagy inkább nem cipzárral záródó, ujjatlan -- 2-2,5 mm vastag neoprén kezeslábast alsóruhának.
 
 
Násfay Béla
 
© Copyright 1980-2012 KORALL Természetbarát Búvár Klub és Búváriskola