Búvárklub
Búvárklub
Búvárklub
Búváriskola
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Hasznos
Hasznos
Hasznos
Galéria
Galéria
Galéria
kapcsolat
kapcsolat
Búváriskola
Merülésvezetőink
A KORALL Búváriskola merülésvezetői több éves szakmai tapasztalattal, több száz balesetmentes merüléssel, különböző szakbúvár minősítéssel segítik az oktatók munkáját.
Borsi Péter  (1973)
 
Borsi Péter
Az első élmény kb. 7 éves koromban ért mikor a Cousteau-sorozat fekete fehér képeit először láthattam. Hétről hétre a képernyő elé szegeztek, majd a tinédzserkor viharai után egy régi osztálytársam biztatott, hogy próbáljam ki szeretett hobbiját. Az első merülésemre Lupa-tó feneketlen mélységében került sor, ahol a kavargó iszapon kívül mást nem láttam de ez a merülés megpecsételte további életemet. Barátom, a rádiós Kenéz György ismeretségén keresztül kerültem a Korall Klubba. 1996-ban végeztem el az első fokozatomat Roith György és Krizsán András segítségével.
 
Fokozatosan fedeztem fel a víz alatti világ rejtelmeit itthon, majd "házitengerünkön" az Adrián egyaránt. Időközben kialakult búvárbarátokból összekovácsolódott rutinos csapattal kipróbáltunk szinte mindent amit lehetett: hidegvíz, roncs, barlang, mélymerülések, stb. stb. Majd a vörös-tenger felé vettük az irányt. 2001-ben végeztem el a CMAS 3*-os fokozatot. Hidegvízi, mélymerülő, éjszakai szakbúvár minősítéssel is rendelkezem. Jelentős szerepet vállalok a Klub búvártanfolyamainak lebonyolításában. 2005-ös sport kiállításon megtisztelő feladatnak tehettem eleget képviselhettem a magyarországi CMAS-t az MBSZ keretein belül.
 
Terveim között szerepel az oktatói tanfolyam elvégzése, és szeretnék több történelmi múlttal rendelkező roncsot felkeresni.
 
 
Havasi Zoltán
 
Havasi Zoltán
1974 decemberében, egy napfényes délelőtt születtem. Már gyerekkoromban megmutatkozott a víz iránti szeretetem. Az oviban egy hajó alakú mászókán, kapitányi beosztást szereztem. De ez nem volt hosszú életű.
 
Az első komolyabb élményeket a természetfilmekből szereztem, amelyek szinte odaragasztottak a képernyő elé. 
Az első "merülésemre" 1997-ben került sor: a barátaim hóna alól kémlelhettem a dorogi rákokat. Egy szempillantás alatt beleszerettem ebbe a sportba.
 
1998-ban szereztem meg a CMAS *-os minősítésemet Krizsán Andrásnál. 
1999-ben a CMAS **-os vizsgát tettem le, majd ezt követően 
2001-ben CMAS ***-os búvár lettem. 
Közben sorra jártam az Adria és hazánk merülőhelyeit. 
2005-ben hidegvízi, mélymerülő, éjszakai szakbúvár minősítést szereztem.
 
Kedvelem a barlangokat, a roncsokat és remélem, hogy ezek után is egyre többet merülhetek hozzájuk.
 
 
Mayer Csaba (1974)
 
Mayer Csaba
A természet iránti érdeklődésemet a szüleim alapozták meg viszonylag fiatal koromban. Úgy 3-4 éves lehettem amikor először feljutottam a nagyhideghegyi turista házba, persze nagyrészt Apu nyakában. A különböző természeti sportok iránti érdeklődésemet is édesapám történetei lévén szereztem. Ő ugyanis kipróbálta a barlangászatot, sziklamászást és a szabadtüdős búvárkodást is.
A víz alatti világ iránti érdeklődésem a hagyományos módon keletkezett Cousteau és Hans Hass filmek és könyvek lévén. Ide tartozhat még a fiatalabb koromban tanúsított különböző békafajok, kövicsíkok, siklók, rákok iránti csillapíthatatlan érdeklődésem, édesanyám legnagyobb örömére.
 
A búvárkodást Borsi Péter barátom invitálására, 1996-ban a Korall Búváriskola keretében a CMAS oktatási rendszerben kezdtem el. Oktatóimtól (Roith György, Krizsán András és Násfay Béla) sokat tanultam. Egy évvel később sikerült elérnem a két csillagos fokozatot. A következő időszakban búvárkodásaim főbb célpontjai a hazai tavak és az Adria. Gyakorlati tapasztalataim nagy részét Krizsán András által szerzett adriai és hazai búvártúrák alkalmával szereztem. Jelenleg merülésvezetői minősítésem van, ezenkívül büszkélkedhetek éjszakai-, mélymerülő- és hidegvízi szakbúvár minősítéssel is. Mostanra már túl vagyok a 300-dik merülésemen. Néhány Vörös-tengeri túrával is sikerült színesítenem a merülési palettámat. Barátaimmal együtt merültem többször jég alá, kipróbáltunk több hazai és -egy alkalommal- egy szlovákiai barlangi merülést is. Hévízen, a Molnár János barlangban és a tornalai melegvizű tengerszemben. Szép élményeket szereztünk az osztrák Attersee-n is.
Hosszú évekig teljesen kielégítette kíváncsiságomat a víz alatti világ szépségeinek felfedezése. Nem olyan régen, a 2005-ös év elején belekóstoltam a víz alatti fotózás rejtelmeibe. Már régóta foglalkoztat a fotózás eme formája, mert leginkább így tudom hazavinni családomnak, barátaimnak és nem utolsó sorban magamnak a természet egy darabját, hogy az sértetlenül a helyén is maradjon.
 
A jövőre nézve szeretném folytatni a fotózást és a szakirányú továbbfejlődésemet sem tartom kizártnak. Ennek persze határt szabnak anyagi lehetőségeim. Sajnos autószerelői fizetésemből nem engedhetem meg magamnak, hogy távolabbi vizekre vagy akár a közelebbiekre gyakrabban eljuthassak. Azonban nem adom fel ez irányú törekvéseimet és tőlem telhetően mindent megteszek azért, hogy folytathassam a megkezdett utat mert ez számomra szép, jó és örömet okoz.
 
 
Nyírő György
 
Nyírő György
1977-ben születtem Budapesten. Szüleim révén már a '80-as években lehetőségem nyílt velük és baráti társaságukkal leutazni az Adriára. Légzőkészülékkel még nem, de egy egyszerű maszkkal és uszonnyal napokon keresztül kalandozhattam az "új világban". Ezeken a nyarakon egyértelművé vált bennem a víz iránti szeretet és az, hogy valamikor még komoly dolgunk lesz egymással. Az újabb, már "hivatalos" találkozásra csak középiskolai évek után került sor 1998-ban. Első minősítésem birtokában újra visszatértem az Adriára, de sokáig nem nyughattam és buzgón jelentkeztem a második fokozatra.
Násfay Béla és Kecskeméti Béla barátom ajánlásával kerültem kapcsolatba a Klubbal. Időközben elvégeztem a búvárfotográfus szaktanfolyamot mivel mindig is érdekelt a fotózás és szerettem volna összekötni a két tevékenységet. 2003-ban tettem szert a merülésvezetői, 3*-os tanfolyamra és 2005-ben végeztem el a hidegvízi, mélymerülő, éjszakai szakbúvár tanfolyamot.

Óriási megtiszteltetésnek vettem, hogy 4 búvártársammal együtt 2004-ben klubtagnak választottak. Évek óta folyamatosan látogatom a klubnapokat, részt veszek oktatásokon, különböző összejöveteleken, rendezvényeken és próbálok segíteni amiben csak tudok.
 
 
Szabó Bertalan
 
Szabó Bertalan
1973 december 18.-án születtem. A búvárkodást 2000-ben kezdtem el a Korall T.B.K-nál, és mindmáig hű is maradtam hozzájuk, emeltszintű oktatási rendszerük és tapasztalt merülésvezetőik miatt. 2002-ben szereztem meg a 2*-os minősítést, 2005-ben pedig a 3*-ost. Közben 2005-ben társaimmal letettem az éjszakai, a mélymerülő, és a hidegvízi szakbúvár tanfolyamot. Szeretnék olyan munkát végezni a jövőben, ami a búvárkodással kapcsolatos. Ez végül is bármi lehet csak ne ipari jellegű tevékenység.
© Copyright 1980-2012 KORALL Természetbarát Búvár Klub és Búváriskola