Búvárklub
Búvárklub
Búvárklub
Búváriskola
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Túrák & élmények
Hasznos
Hasznos
Hasznos
Galéria
Galéria
Galéria
kapcsolat
kapcsolat
Búváriskola
Oktatóink
A Búváriskola oktatói - a vonatkozó kormányrendeletek értelmében - rendelkeznek Búvár Sportoktatói állami végzettséggel, valamint a Magyar Búvár Szakszövetség által kiadott Búvár Sportoktatói licence kártyával.
Roith György (1940)
 
Roith GyörgyHans Hass Kaland a Vörös-tengeren c. filmje "fertőzött meg" először 1955-ben a búvárkodás gondolatával. Az 1958-ban megalakult első hazai könnyűbúvár klubban, az MHS Központi Könnyűbúvár Szakosztályban kezdtem búvárkodni. Itt tettem "békaember" vizsgát 1959. márciusában, és az év őszétől már én is oktattam a jelentkezőket. Az első általam kiképzett búvár, Monostori Ervin sikeres barlangkutató búvár lett, jelenleg is aktív CMAS háromcsillagos búvár, az Amphora BK tagja.
 
Az MHS KKSZ 1963-as feloszlása után, 1965-ben polgári természetbarát "búvárklubot" alapítottunk az FTSK keretében: a "Budapest Vízalatti Kutatócsoportot", a későbbi Delfin könnyűbúvár Szakosztályt. A csoport első vezetője lettem. Szinte kezdettől fogva foglalkoztunk a búvároktatás elméletével és gyakorlatával, a nemzetközi tapasztalatok átvételével. Az 1969-ben megalakult MKBSZ felkérésére Surányi Csabával és Násfay Bélával együtt honosítottuk a CMAS oktatási szabványait, de bevezetését végül is a Szövetség mondvacsinált indokokkal elnapolta. Aztán a CMAS új szabályaival kiegészített búvárminősítési rendszer kiépítését az MKBSZ főtitkára 1972-ben ismét megakadályozta. Klubszinten - a Delfinben és az Amphorában egyaránt --, mi ennek ellenére tartottunk egy- és kétcsillagos tanfolyamokat. Ebben oktatóként magam is részt vettem 1979-ig, Delfin tagságom végéig.
 
1992-ben lettem CMAS négycsillagos búvár és kétcsillagos búvároktató. Végre beindíthattuk Magyarországon is a nemzetközi búvároktatást. 1992-1994 között a Magyar Búvár Szövetség elnökségének tagjaként segítettem oktatótársaim képzésében és a rendszer kiépítésében, megerősítésében, majd ezt mind a mai napig az MBSZ technikai elnökhelyetteseként is végzem. Közben számos szaktanfolyam tartására is jogosultságot szereztem és háromcsillagos oktató lettem. A gyakorlati búvároktatást 1995-ben, a Korall klubba belépő és más fiataloknál folytattam. Az MBSZ által 2000-ben elismert Korall Búváriskola oktatói és merülésvezetői (Gyimesi Ferenc és Násfay Béla kivételével) valamennyien a növendékeim voltak.
 
 
Bácsi Krisztina
 
Bácsi Krisztina
A szabadtüdős merüléssel már gyerekkoromban megismerkedtem, amikor 2 éven keresztül Algériában a tengerpathoz közel éltem szüleimmel. 
Hazatértünk után jelentkeztem a Medek Miklós vezette MHSZ BHG-hoz, ahol 1985-ben uszonyos búvárúszóként kezdtem úszni. Itt ismerkedtem meg nagyon hamarosan a légzőkészülékes merüléssel, melyet még "békebeli" felszerelésekkel műveltek akkoriban.
 
Újabb külföldi utazás miatt néhány év merülés kimaradt az életemből, majd hazatértem után az Amphora Búvárklubban végeztem el a CMAS*-os tanfolyamot 1993-ban, mivel a korábban letett vizsgát az új, nemzetközi rendszerben nem fogadták már el. A CMAS**-os vizsga gyorsan követte az elsőt, 1994-ben, és még ugyanebben az évben, Roith György vezetésével letettem a CMAS merülésvezetői vizsgát is.
 
Ekkor ismerkedtem meg a Korall TBK tagjaival és klubéletükkel. Legnagyobb örömömre 1997-ben fel is vettek tagjaik közé.
 
A CMAS*-os oktatói tanfolyamot Lakitelken végeztem el 1999-ben. 2005 óta passzív állományú oktató vagyok, mivel ősszel megszületett a kisfiam. Remélem, hogy hamarosan folytathatom oktatói tevékenységemet az oktató- és merülésvezető barátaimmal. 
Éjszakai szakbúvári, valamint mélymerülő és jégalámerülő szakbúvári minősítésekkel rendelkezem még. Az elmúlt két évben belekóstoltam a víz alatti fotózásba, valamint a barlangi merülésekbe is. Mindkettőt szeretném tovább folytatni az oktatás mellett.

 
Cimkék: oktatók korall búvártanfolyam búvároktatás búváriskola cmas
© Copyright 1980-2012 KORALL Természetbarát Búvár Klub és Búváriskola